Stránka venovaná najmä chovu chameleónov.

Chov Furcifer Pardalis

01.02.2009 21:37

Furcifer Pardalis ( Chameleón Pardálí)

    Výskyt tohoto druhu je prakticky na celom území Madagaskaru, ostrovčekoch Nosy Be, Santa Marie a Nosy Mangaben. Patrí medzi veľké druhy chameleónov. Dorastá do veľkosti až 55 cm u samcov a samice okolo 35 cm. Je dobré chovať ich jednotlivo. Podmineky chovu je dobré prispôsobiť lokalite, z ktorej pochádza. Furcifer Pardalis má mnoho farbených variant. Patria sem: Nosy Be Green, Nosy Be True Blue, Ambilobe Picasso, Ambilobe Sirama, Ambilobe Blue Bar, Ambilobe Red Bar, Ambanja, Ambanja Blue, Ambanja Blue Diamond, Ambanja Red, Ankaramy Pink, Nosy Mitsio, Tamatave, Sambava, Diego Souarez, Oorana Mena, Andapa, Moroansetra.

    Je vhodné chovať ich v dobre vetraných teráriach / voliérach. Veľkosť chovného zariadenia je potrebné prispôsobiť veľkosti zvieraťa. U dospelých jedincov (samcov) je vhodná veľkosť 60x60x120cm a u samíc 45x45x90cm (zdroj: https://www.screameleons.com/portal/alias__Screameleons/lang__en-US/tabID__3398/DesktopDefault.aspx). F. Pardalis nie je chameleón, ktorý žije v skupinkách a je silne agresívny voči ostatným jedincom, okrem času párenia. Je takmer nemožné chovať ich spoločne. Dokonca ani samice. Samci sú silne teritoriálny ! a sú veľmi agresívny voči ostatným samcom !

    Z mojej skúsenosti odporúčam svietiť im 12 hodín denne, teploty okolo 25-28 stupňov s možnosťou lokálneho ohrevu (napríklad bodová žiarovka). Vlhkosť by mala byť podobná, ako z lokality, z ktorej Váš Pardalis pochádza. Rosím im aspoň 2x denne, niekedy aj viac. S dodatočným napájaním som nemal problémy. Vždy sa napili toľko, koľko chceli, takže dodatočné napájanie nebolo potrebné. Kŕmim ich 3 dni, potom deň vynechám a takto sa to opakuje. Samozrejme, pri každom kŕmení podávam vápnik, vitamíny a minerály. Osvedčilo sa mi miešať Reptivite s Biominom-H v pomere cca 1:3. Pardalisy sa dajú pomerne dobre "ochočiť". Pokojne Vám budú prijímať potravu z pinzety alebo z ruky. Vzhľadom na ich pažravosť im kľudne môžete podávať aj dospelé šváby (napr. Blaptica Dubia, Blaberus Crannifer a iné), sarančatá a iný hmyz. Niektoré moje zvieratá dokonca bezproblému zožerú aj jablko, pomaranč alebo iné ovocie.

 

Použitá literatúra:

Kraus R., Kocián M.: Chameleoni a gekoni, Polaris, Ostrava, 1998, ISBN 80-85911-38-8

www.screameleons.com ( preklad Peter - admin www.cites-chamaeleo.webnode.sk)

vlastné skúsenosti

 

(c) 2008 Všetky práva vyhradené.

Vytvorte si web stránku zdarma!Webnode